Mulligan øger ledbevægelighed og fjerner smerten øjeblikkeligt

Mulligan øger led bevægelighed og fjerner smerte

Mulligan concept er startet af Brian Mulligan, en fysioterapeut fra New zealand. Brian Mulligan udviklede konceptet i 1983, konceptet bygger på mobilisering med bevægelse (MWM).

Mobilisering med bevægelse er en effektiv behandling hvor der ønskes øjeblikkelig virkning, hvis ikke virkningen kommer efter første behandling, skal man prøve en anden behandlingsform. Mulligan går efter der skal være PILL effekt.

P = pain free

I = instant result

L = long

L = lasting

Mulligan concept er i konstant udvikling og der findes hele tiden nye ting det kan behandle, nedenfor er nævnt forskellige skades typer det kan hjælpe på, forskellige behandler kan have taget forskellige kurser og derved kan omfanget af skader det kan hjælpe på variere. Skaderne nedenfor er de som vores behandler hos fysioman kan afhjælpe med. (1)

Skader og Mulligans effekt

Der findes en lang række skader hvor Mulligan har god effekt og stadig mange skader hvor der bliver udviklet teknikker som også virker på.

jeg har lavet en liste over hvad jeg ser oftest

Hold i nakken:

Hold i nakken kan skyldes flere ting og kan være årsagen til hovedpine (2). Set fra Mulligan concept synspunkt kan det ske man har “forskubbet” en nakkehvirvel, hvilket kan ske på mange måder og der skal oftest overraskende lidt til.

 

Behandlingen: 

Patienten sidder ned på en stol og behandleren står bagved. Behandleren vil støtte din nakkehvirvel mens du forsøger at kigge til den side der nedsat bevægelighed i, behandlingen er smertefri og øjeblikkelig. Patienten vil få nogle træningsøvelser og hjemmeøvelser til at øge bevægeligheden(3). Behandlingen kombineres oftest med massage, akupunktur eller anden behandling for at løsne muskulaturen i nakke skulder området.

Selv mobilisering:

Det er mest effektivt at få en Mulligan terapeut til at behandle din nedsatte bevægelighed, men du kan forsøge at følge denne simple guide jeg har lavet til hvordan du kan mobilisere din nakke selv. Husk på PILL effekten, så hvis det gør ondt skal du stoppe og hvis der ikke sker noget, kan det være du gør det forkert.

 

Knækker nakken ofte?

Har du en tendens til at gå og knække flere gange i løbet af dagen, det er forsøgt at undersøges flere gange hvilken effekt knækkene har på kroppen. Evidensen er begrænset på om det er skadeligt, dog ved man nu det er vanedannende. En af grundene til man knækker nakke kan det skyldes at dine nakkehvirvler er let forskubbede. Ligesom med nedsat bevægelighed er det noget som kræver få behandlinger og med kombination med hjemme øvelser vil du hurtigt opdage at du ikke behøver knække nakken så ofte.

Mange vil opleve at hjemmeøvelserne kan holde lysten til at knække nakken nede og vil også gøre det svære for dig da din nakke hvirvler vil være positioneret korrekt.

Nedsat bevægelighed i skulderen.

Skulderen er det mest komplicerede led i hele kroppen, så der kan være mange årsager til nedsat bevægelighed i skulderen. En af årsagerne kan være dårlig holdning som medfører skulderen falder frem og mindsker plads i skulderleddet. Typisk vil der ved nedsat bevægelighed også være stærke smerter.

Mulligan concept kan hjælpe med at rette dit led på plads mens du lærer at bevæge den, hvilket bør hjælpe på smerten og bevægeligheden(4). Mulligan kombineret med en god undersøgelse om skadesårsager og hjemme øvelser til at øge bevægelsen(5), samt styrke øvelser til at træner stabilitet og styrke omkring skulder leddet. Der vil oftest være muskler i nakke skulder området som er spændte og der vil være behov for akupunktur eller massage for at løsne op i disse.

Når du har lært at holde skulderen korrekt kan der eventuelt sættes kinesiotape eller sportstape på for at påminde din krop om den korrekte position.

 

Tennisalbue:

Har du tendens til at få tennisalbue og prøvet de standardiserede øvelser både udstrækning og styrke øvelserne, men du fortsat får tennisalbue gentagende gange(6).

Dette kan skyldes at dine underarms knogler kan være lidt forskubbede og med lidt hjælp kan vi lærer dine muskler at stabilisere knoglerne så skaden ikke kommer igen(7).

Behandlingen

Du kommer til at sidde på en stol mens behandleren spænder et bælte omkring din underarm for at ”hive” knoglerne tilbage på plads. Imens det sker skal du bevæge håndleddet i de bevægelser som fremkalder smerte.

Du vil opleve at de tidligere smertefulde bevægelser hurtigt vil blive mindre smertefulde, du vil få en øvelse hjem så du kan fortsætte behandlingen. Bedst vil det være at fortsætte med de standardiserede øvelser med udspænding og styrke, alt efter hvor i forløbet du er henne.

 

Seneskedehindebetændelse ved håndleddet:

Seneskedehindebetændelse er en bred skades betegnelse og kan være mange steder.

Hvis du får smerte omkring tommelfinger siden, smerten kommer typisk ved løft af genstande.

Typisk vil man få af vide af lægen man skal holde den i ro og købe en håndledsskinne for at aflaste hånden yderligere.

Vi er enige i at afslastning vil være en god start, men hjælper dette ikke eller er svært med arbejdet, kan Mulligan concept hjælpe på hurtig lindring.

Behandling:

Du kommer til at sidde på en stol med armen på briksen, herefter vil vi forsøge at finde hvilke bevægelser med tommelfingeren der skaber størst smerte og derfra se om korrigering af knoglerne kan hjælpe, derudover vil der oftest kombineres med massage og vejledning omkring styrke og andre råd til hvad du selv kan gøre for at smertelindre.

 

Referenceliste

 

  1. http://www.fysio-logic.dk/behandling/the-mulligan-concept/
  2. Chhabra et al. fra 2008 nedsat bevægelighed. selv mobilisering.
  3. Hall et al. skrev i 2007 mod cervikogen hovedpine
  4. Yang et al. undersøgte i august 2007
  5. Teys et al. foretaget i 2008
  6. Amro et al. 2010
  7. Manchanda et al 2008
social position