Okklussionstræning - Historien og hvordan anvendes det

Okklussionstræning

Hvordan startede det?

sato,, kaatsu
Dr. Sato opfinderen af okklussionstræning

Okklussion og Okklussionstræning kaldes også Kaatsu og startede tilbage i 1966 i japan af dr. Yoshiaki Sato.

Navnet Kaatsu er det oprindelig navn for træning og betyder xdds<ekstra tryk på japansk og netop det ekstra tryk er hele hemmeligheden i træningsformen, dette kan du læse mere om i ”hvad er okklussion”.

Dr. Sato vidste at  træning skal foregå anaerobt. Anerob træning er hvor træningen er så hård at kroppen får sin energi fra energisystemer som kan laves før kroppen får sin energi fra lungerne.

Han tænkte at hvis man nu mindskede blod forsyningen til musklen vil den ikke kunne få ilt og derfor nemmere arbejde anaerobt. Dr. Satobrugte 7 år hvor han testede med forskellige måde at mindske blodforsyningen og sammentidig også forskellige steder at placere disse stropper, efter 7 år begyndte han at prøve det af på kollegaer i sundhedssektoren i japan og her havde han utrolige gode resultater og derfor blev flere intereserede i hans træningsform.

Kaatsu fortsatte med kun at blive i Japan og uden at blive specielt udbredt i landet, omkring 20 personer kunne udfører det i år 2000. Dr. Sato er ikke den store forretningsmand og snakker ikke Engelsk, men i år 2000 mødte han Steven Munatones, en amerikaner som også snakker flydende Japansk, Sato mødtes med Munatones og begyndte at vise ham effekterne af sin træning.

Munatones blev så imponeret over den meter lange kø foran Satos klinik og folk fik blot 15-20 minutters træning og alle med samme kommentarer om at det holder deres smerter væk. De mange positive historier og det faktum at folk stod i lange køer, fik Munatones nysgerrighed og han begyndte et mesterlærer forløb under Dr. Sato for at fører dette til USA, 13 år tog denne mesterlæren.  I løbet af de 13 år fik Munatones beskrevet Satos mange erfaringer ned og lavet dette til en træningsprotokol og udviklet et system så alle kan bruge dette.

Hvad er Okklussionstræning?

Selve princippet bygger på at mindske blodtilførelsen til musklerne for at snyde kroppen til at tro at musklerne bliver presset mere end de i virkeligheden gør.

Det smarte ved okklussionstræning er at man kun skal træne med 20-40% af hvad man normalt træner med, dette gør at okklussionstræning er rigtig godt til folk som har haft operationer eller på anden vis svage og ømme led.

“Okklussion er ikke et mirakel, kræver stadig hårdt arbejde”

Selvom Okklussionstræning kræver mindre belastning, men at man får større effekt, er det stadig en hård træning og ingen mirakel kur.

Her er et lille diagram hvor du kan se muskelvæksten med okklussion var 35% på 3 uger, mens den var 25% på 3 mdr ( 12uger).

viser muskel vækst på 35% med okklussion og op til 25% uden okklussion. på trods af dem uden okklussion trænede 4 gange så lang tid.

Hvordan foregår okklussionstræning

Der findes flere måder at lave okklussionstræning på og det har effekt på mange ting, som du kan læse mere om her: okklussionstræning som styrke træning, okklussion og cardio

Først skal man have en ide om hvad ens 1 RM er, dvs. hvad man max kan løfte en gang, dette gør vi kan beregne os frem til hvilken belastning vil være mest optimal for dig. kan vi ikke finde den ved teste dig vil vi estimere os frem til  det, denne metode er selvfølgelig ikke lige så præcis men vi kan få et godt estimat.

Der er flere måder hvorpå denne okklussion kan foregå, hos Fysioman har vi to metoder, den ene foregå i klinikken og den anden kan du gøre derhjemme.

Hjemme okklussion

Denne måde at lave okklussion foregår ved nogle stropper som du spænder fast højest oppe enten på armen eller benet.  Man strammer stropperne op til et tryk på 7 ud af 10, det kan være svært at finde dette tryk og derfor kan man også se efter tegnene på okklussion: arme elller ben får en rød/blålig farve og man kan opleve prikken.

myocclussion

Strammer man dem for meget, vil man opleve man stopper grundet smerte fra okklussionen og ikke udtrætning af muskulaturen, men dette kræver blot lidt træning så du finder det rigtige tryk,

Hjemmetræningen kan anvendes af folk som ved de kan motivere sig selv til træningen 2-3 gange om ugen i 4 uger, fordelen ved hjemme okklussion er du kan bedre tilpasse træningen til din hverdag.

Personligtræning og okklussion

Når man bestiller et forløb hos Fysioman får du personlig træning sammentidig vores behandlere sammensætter et træningsforløb til dig.

fitcuffs

Fordelen ved dette forløb er vi anvender et mere professionelt udstyr i klinikken end det som kan lånes hjem, dette udstyr kan indstille trykket og det kan reguleres undervejs i forløbet.

Så en kombination af personlig træner som hjælper med at motivere og udfordre dig i træningen, sammen med det mere præcise okklussions apparat gør du får endnu bedre effekt af træningen end hvis du gør det hjemme.

Der er i denne artikel nævnt forskellige firmaer: Kaatsu, myocclussion og Fitcuffs.

Det at jeg vælger at nævne myocclussion og fitcuffs er blot de firmaer jeg anvender i mine behandlinger, jeg er på ingen måde sponsoreret af dem og de kender ikke til denne artikel. Der findes mange andre mærker derude og det står frit for dig at prøve dem

social position